S T
A T U T
2. Pražského koštu ovocných destilátů
1.
Podmínky
účasti
- Soutěže se může účastnit
každý, kdo bude vyzván organizátory koštu a poskytne řádně označený
vzorek s 0,35 l destilátu a vyplněnou přihlášku.
-
Do
soutěže je možné přihlásit pouze pravé ovocné destiláty vyrobené alkoholovou
fermentací a následnou destilací ovocného kvasu, přičemž nebylo v celém
technologickém postupu použito aromatických látek, či dochucovadel jakéhokoli
původu. Soutěžní destiláty mohou pocházet z jak pěstitelských pálenic, tak
i z produkce ovocných lihovarů.
-
Počet
vzorků od jednoho soutěžícího je omezen na 7 Ks.
-
Destiláty
se přihlašují na přiloženém formuláři přihlášky.
-
Přihláška
musí obsahovat tyto údaje:
* a) kontaktní údaj: jméno a příjmení,
adresa a e-mail (pokud je)
* b) název výrobku – ovocný
druh
c) ročník
d) obsah alkoholu (v obj.
% alk.)
e) případné zvláštní
technologické postupy (např. zrání v dubovém sudu)
* f) souhlas s uvedením svých osobních
údajů v souladu se zákonem 101/2000 Sb., o ochraně
osobních údajů
* g) datum a podpis
Údaje označené * jsou povinné.
-
vzorky je nutno doručit (poštou, přepravní službou, nebo osobně) na
adresu:
Muzeum gastronomie, Jakubská 12, 110 00 Praha 1. Zásilka musí být označena:
II. Pražský košt ovocných destilátů.
Muzeum gastronomie, Jakubská 12, 110 00 Praha 1. Zásilka musí být označena:
II. Pražský košt ovocných destilátů.
-
Termín dodání vzorku na uvedenou adresu je do 2.5.2014
2. Organizace
soutěže a zásady hodnocení
Hodnocení
vzorků proběhne dne 17. Května 2014 od 13.00 hod. v prostorách Muzea
gastronomie, Jakubská 12, Praha 1.
- Hodnotitelé
jsou rozděleni do sedmi komisí.
- Vždy jedna komise hodnotí jednu kategorii.
- Vždy jedna komise hodnotí jednu kategorii.
- Losování
typu destilátu příslušné komise bude provedeno předem
organizátory koštu.
organizátory koštu.
- Počet členů
komise se odvodí z počtu vzorků v jednotlivých kategoriích. Členové
komise zapisují své vlastní hodnocení vzorku. V případě
nejasností se hodnotitelé mohou obrátit na odbornou
komisi, která rozhoduje při bodových shodách a jiných nejasnostech. Tato komise, jmenovaná
organizátory koštu, zároveň dohlíží a garantuje anonymitu a regulérnost
hodnocení.
- Vzorky
se hodnotí anonymně 20ti bodovou stupnicí.
Při hodnocení vzorku v kategoriích je povolena 0,5 bodová nuance.
Žádný vzorek nesmí být hodnocen méně než 10 body.
Při hodnocení vzorku v kategoriích je povolena 0,5 bodová nuance.
Žádný vzorek nesmí být hodnocen méně než 10 body.
- Z každé
komise (kategorie) postupuje vítězný vzorek –
tj. vzorek s největším počtem bodů do finále o titul „Šampion koštu“.
tj. vzorek s největším počtem bodů do finále o titul „Šampion koštu“.
- V případě více
než 30 vzorků v jedné kategorii budou
jmenovány komise dvě. O postupujícím do finále rozhodnou členové
obou komisí degustací vítězných vzorků z obou komisí dané kategorie.
Pořadí na třetím a dalších místech se určí podle získaných bodů.
jmenovány komise dvě. O postupujícím do finále rozhodnou členové
obou komisí degustací vítězných vzorků z obou komisí dané kategorie.
Pořadí na třetím a dalších místech se určí podle získaných bodů.
- Finálovou
komisi jmenuje organizátor koštu z členů jednotlivých komisí.
Finálová komise určí absolutního šampiona opět anonymním hodnocením 20ti bodovou
stupnicí, s povolením 0.1 bodové nuance. Přičemž minimální hodnocení ve finále je 18 bodů.
Finálová komise určí absolutního šampiona opět anonymním hodnocením 20ti bodovou
stupnicí, s povolením 0.1 bodové nuance. Přičemž minimální hodnocení ve finále je 18 bodů.
- Faktor vzhled,
nebude u soutěžních vzorků destilátů hodnocen – pokud se vyskytne zakalený
vzorek, bude tento po konzultaci s odbornou komisí ze soutěže vyřazen.
- Soutěž
probíhá v 7. kategoriích dle druhů destilátů a ve finálové kategorii o
titul
„Šampion koštu“.
„Šampion koštu“.
- Kategorie:
a)
nejlepší slivovice
b)
nejlepší hruškovice
c)
nejlepší jablkovice
d)
nejlepší meruňkovice
e)
nejlepší třešňovice – višňovice
f)
nejlepší vínovice
g)
nejlepší ostatní ovocný destilát
- Kategorie a)
až g) vyhrává vzorek, který je nejvýše bodově hodnocen.
3. Ceny
- Vítězové
a další dva v pořadí v jednotlivých kategoriích obdrží Diplom,
ostatní účastníci
Pamětní list. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží pohár.
Pamětní list. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží pohár.
- Absolutní
vítěz – Šampion koštu obdrží putovní pohár a spolu s dalšími finalisty
diplom.
- Všichni
účastníci soutěže obdrží výsledkovou listinu.
- Cenu Unie
destilatérů za nejlepší kolekci obdrží soutěžící, jenž dal do soutěže
nejméně 3 vzorky a tyto mají nejlepší průměrné hodnocení proti kolekcím ostatních soutěžící.
nejméně 3 vzorky a tyto mají nejlepší průměrné hodnocení proti kolekcím ostatních soutěžící.
Organizační výbor 2.Pražského koštu ovocných destilátů :
Mgr. Vladimír Piksa - předseda,
Mgr.A. Ladislav Provaan - technické zabezpečení
Kamil Kutina st. - péče o účastníky,prezence
Ing. Luděk Jůza - evidence vzorků
Kamil Kutina ml., - Unie destilatérů - řízení degustace
Žádné komentáře:
Okomentovat