V květnu letošního roku uplyne jeden rok od otevření Muzea gastronomie v Jakubské ulici č.12 v Praze 1. Toto muzeum je svou ucelenou expozicí vývoje potravin,přípravy pokrmů a pravidel stolničení od pravěku až po současnost jediným muzeem na světě.Ke konzumaci dobrého jídla patří od nepaměti i konzumace ušlechtilých destilátů.
Zájem o ušlechtilé ovocné destiláty se v posledních
letech několikanásobně zvýšil a tyto produkty si získávají stale větší oblibu.
O pálení ovoce v pěstitelských pálenicích je rok od roku větší zájem a to nově
zejména v Čechách. Zanedbatelný není ani
počet nově vznikajících pěstitelských pálenic,kterých je v Čechách již 190,na
Moravě,kde je větší tradice je jich 450. Velkou tradicí na Moravě je pořádání
koštů – soutěží ovocných pálenek. Rozruch kolem výroby pálenek koncem
roku 2012 a
události spojené s pančováním kořalek a následným úmrtím více jak 40 osob spolu
s neznalostí veřejnosti rozdílu
mezi lihovinou a destilátem nás přivedli
na myšlenku uspořádat ve spolupráci s
Muzeem gastronomie a ve spolupořadatelství Městské části Praha 1, historicky
první košt ovocných destilátů na území hlavního města naší republiky. Nemá to žádnou spojitost s
tolik diskutovaným pragocentrismem – nikdo z organizátorů není rodilý pražák.
Cílem této akce je umožnění porovnání produktů výrobců
těchto ušlechtilých destilátů spolu s jejich prezentací.
Košt se uskuteční v sobotu 18.května 2013 od 13 hodin v
prostorách Muzea gastronomie v Jakubské ulici 12,Praha 1. Soutěžit budou drobní
pěstitelé ovoce,kteří mění výsledky své činnosti v ušlechtilý destilát spolu s
palírnami a malými lihovary které jim to umožují a to z celé republiky. Do
soutěže budou přijaty pouze pravé ovocné destiláty vyrobené alkoholovou
fermentací a následnou destilací ovocného kvasu,přičemž nebylo v celém
technologickém postupu použito aromatických látek,či dochucovadel jakéhokoliv
původu..Jsou povoleny zvláštní technologické postupy – např.zrání v dubovém
sudu,které musí být uvedeny v přihlášce a při hodnocení budou zohledněny.
Soutěž je vypsána v kategoriích:
slivovice,hruškovice,merunkovice,třešnovice,vínovice,jablkovice a ostatní
destiláty.Vítězové kategorií se utkají o titul šampion koštu. Dodané vzorky
bude hodnotit porota složená z uznávaných odborníků spolu s laiky-vyznavači
ušlechtilých destilátů.
Záštitu nad 1.Pražským koštem ovocných destilátů převzali
starosta Městské části Praha 1, ing. Oldřich Lomecký a ing.Pavel
Dvořáček,generální ředitel a předseda představenstva největšího výrobce ovocných destilátů v
Evropě a.s.Rudolf Jelínek,Vizovice.
Pražský košt – přehlídka ovocných destilátů by se do
budoucna měl stát tradiční a prestižní
soutěží a přehlídkou nejlepších produktů pěstitelských pálenic a malých
lihovarů Čech,Moravy a Slezska.
Mgr. Vladimír Piksa
Předseda organizačního výboru 1.
PKOD
Žádné komentáře:
Okomentovat