úterý 21. května 2013

Tisková zpráva 1.Pražského koštu


     V květnu letošního roku uplyne  jeden rok od otevření Muzea gastronomie v Jakubské ulici č.12 v Praze 1. Toto muzeum je svou ucelenou expozicí vývoje potravin,přípravy pokrmů a pravidel stolničení od pravěku až po současnost jediným muzeem na světě.Ke konzumaci dobrého jídla patří od nepaměti i konzumace ušlechtilých destilátů.
Zájem o ušlechtilé ovocné destiláty se v posledních letech několikanásobně zvýšil a tyto produkty si získávají stale větší oblibu. O pálení ovoce v pěstitelských pálenicích je rok od roku větší zájem a to nově zejména v Čechách.  Zanedbatelný není ani počet nově vznikajících pěstitelských pálenic,kterých je v Čechách již 190,na Moravě,kde je větší tradice je jich 450. Velkou tradicí na Moravě je pořádání koštů – soutěží ovocných pálenek. Rozruch kolem výroby pálenek  koncem  roku 2012 a události spojené s pančováním kořalek a následným úmrtím více jak 40 osob spolu s neznalostí  veřejnosti rozdílu mezi  lihovinou a destilátem nás přivedli na myšlenku uspořádat  ve spolupráci s Muzeem gastronomie a ve spolupořadatelství Městské části Praha 1, historicky první košt ovocných destilátů na území hlavního města  naší republiky. Nemá to žádnou spojitost s tolik diskutovaným pragocentrismem – nikdo z organizátorů není rodilý pražák.
Cílem této akce je umožnění porovnání produktů výrobců těchto ušlechtilých destilátů spolu s jejich prezentací.
Košt se uskuteční v sobotu 18.května 2013 od 13 hodin v prostorách Muzea gastronomie v Jakubské ulici 12,Praha 1. Soutěžit budou drobní pěstitelé ovoce,kteří mění výsledky své činnosti v ušlechtilý destilát spolu s palírnami a malými lihovary které jim to umožují a to z celé republiky. Do soutěže budou přijaty pouze pravé ovocné destiláty vyrobené alkoholovou fermentací a následnou destilací ovocného kvasu,přičemž nebylo v celém technologickém postupu použito aromatických látek,či dochucovadel jakéhokoliv původu..Jsou povoleny zvláštní technologické postupy – např.zrání v dubovém sudu,které musí být uvedeny v přihlášce a při hodnocení budou zohledněny. Soutěž je vypsána v kategoriích: slivovice,hruškovice,merunkovice,třešnovice,vínovice,jablkovice a ostatní destiláty.Vítězové kategorií se utkají o titul šampion koštu. Dodané vzorky bude hodnotit porota složená z uznávaných odborníků spolu s laiky-vyznavači ušlechtilých destilátů.
Záštitu nad 1.Pražským koštem ovocných destilátů převzali starosta Městské části Praha 1, ing. Oldřich Lomecký a ing.Pavel Dvořáček,generální ředitel a předseda představenstva  největšího výrobce ovocných destilátů v Evropě a.s.Rudolf Jelínek,Vizovice.
Pražský košt – přehlídka ovocných destilátů by se do budoucna měl stát tradiční a prestižní  soutěží a přehlídkou nejlepších produktů pěstitelských pálenic a malých lihovarů Čech,Moravy  a Slezska.



Mgr. Vladimír Piksa
Předseda organizačního výboru 1. PKOD

Žádné komentáře:

Okomentovat